Wielkanocne ciasto bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru, bez jajek

Dzień dobry Kochani

Pewnie jak każdy z nas macie duży problem z wyborem deserów, które będą na Waszych świątecznych stołachJ Ciągła walkaJ czy podać same marchewki jako deser i wytłumaczyć gościomm że to zdrowo i dbacie o ich zdrowie, a nie robicie im na złość?J Czy kupić różne cuda-chemiczne rzeczy ze sklepu żeby dogodzić większości osób przy stoleJ Powiem wam tak J Mam rozwiązanie!J Proteinowe bezglutenowe, wegan, bez białego cukru i bez laktozy ciasto wielkanocneJ Smaczne!) nawet nikt nie musi wiedzieć, że zadbaliście o zdrowie wszystkich przy stoleJ a wasze sumienie zostanie czystymJ buziaki i wesołych świąt :)))

Składniki:
· 300g mąki z cieciork
· 100g skrobi kukurydzianej
· 25g świeżych drożdży
· 3/4 szklanka ksylitolu
· szczypta soli
· 125g masła ghee albo margaryny bez laktozy
· 2/3 szklanki wody
· 100g ugotowanej startej marchwi
· wanilia,cynamon

Gotujemy:
Wymieszać masło, ksylitol i wodę w dużym garnku lekko podgrzewając. Ostudzić. Dodać drożdży, marchewkę. Dodać mąkę i skrobię, wanilię, sól i zagnieść ciasto. Formę nasmarować olejem i posypać mąką. Wypełnić do połowy i pozostawić w ciepłym miejscu oby ciasto urosło 40-45min.
Nastawić piekarnik na 160 stopni, wstawić ciasto na 15 minut, potem zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 40min J Smacznego) Górę ciasta udekorowałam mlekiem kokosowym z ksylitolem:)

do góry
Sklep internetowy Shoper.pl