Sernik. Tofurnik.

Cześć Kochani
Jak obiecywałam wrzucam przepis na mój tofurnik:) Jest bardzo łatwy w zrobieniu. Szybki i mega prosty, a co cieszy najbardziej zdrowy i pyszny:) pamiętajcie Kochani oby używać tylko i wyłącznie produktów wyższej jakości oby nic nie popsuło nasz zdrowy deser. Czytajcie etykiety i unikajcie niepotrzebnych chemicznych i szkodliwych dodatków w produktach:) Czekam na wasze zdjęcia:) użyj hasztagu #zdrowyczekoholik i pochwal się swoim zdrowym ciastem:)

Potrzebujesz:
Ciasto: (potrzebuje poleżeć 1,5h w lodówce przed pieczeniem)
•    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
•    50g masła ghee (masło klarowane)
•    1/4 szklanki ksylitolu
•    2 łyżki surowej czekolady w proszku

Sernik:
•    300g tofu
•    200g gęstego mleka kokosoweogo
•    5 łyżek soku z cytryny
•    3 łyżki ksysilitolu
•    1/2 łyżki żelatyny albo agar agar
•    wanilia
•    szczypta soli
•    owoce dla dekoracji (na życzenie można dodać do sernika)

Jak robimy:
Nastaw piekarnik na 160 stopni, aby się nagrzał. Do dużej miski wsyp suche składniki na ciasto, potem dodaj resztę. Rękoma wymieszaj wszystko i zrób kulkę. Owiń kulkę w folię i umieść do lodówki na 1,5 godziny)
Zrób sernik. Wymieszaj tofu,mleko,sok z cytryny, ksylitol, sól i wanilię przy pomocy blendera. Zrób jednolitą masę.
Zabierz ciasto z lodówki, wyłóż im dno formy do pieczenia (średnica 15cm) i wstaw do piekarnika na 25-30minut. Po czym odstaw oby wystygło.
Zalej zelatynę małą iloscią wrzątku i dokładnie wymieszaj. Po tym jak wystygnie dodaj stopniowo do masy serowej i nie przestawaj mieszać (lepiej użyć blender).
Wylej masę na upieczony spód, możesz dodać owoce do środka. Umieść w lodówce na 2-3 godziny. Udekoruj malinami i barówkami. Smacznego:)

do góry
Sklep internetowy Shoper.pl