Surowa czekolada. Co to jest. Właściwości. Dlaczego warto używać jej w przepisach

Kochani moi. Otrzymuję dużo pytań, związanych z głównym składnikiem w przepisach z książki. Dlatego zdecydowałam że napiszę troszkę więcej informacji o tym co to jest ta surowa czekolada, gdzie ja znaleźć i dlaczego warto używać ją w swoich deserach.

Czekolada znana nam już od wielu lat. Już jest udowodniono ze produkt ma korzystne działanie na zdrowie: poprawia krążenie, zmniejsza ciśnienie, ma działanie antyzapalne i ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Sama czekolada, jako proszek kakao, jest zdrowa i ma bardzo wiele cennych dla zdrowia składników. Niestety, proces ewolucji produkcji czekolady ma znaczący wpływ na wartości spożywcze produktu finalnego. To, co stanowiło wartość samą w sobie, pod wpływem procesów produkcyjnych towarów spożywczych stało się swego rodzaju przekleństwem dla naturalnych walorów czekolady.

Bardzo ważne jest uświadomienie sobie faktu, że nie wszystkie czekolady są sobie równe i są równie dobre. Trzeba pamiętać również o tym, że przy spożyciu czekolady dostarczamy do organizmu także wszystkie dodatki (korzystne i niekorzystne), których zrobiło się z czasem bardzo wiele. Cukier, sztuczne barwniki, zagęszczacze, konserwanty są dodawane do czekolady w dużych ilościach. Jak już wspomniałam, bardzo istotny jest sposób przetwarzania samego ziarna i jego przygotowanie do produkcji czekolady. Aby zachować jak największą ilość drogocennych dla naszego organizmu składników, musimy zwrócić uwagę na proces przetwarzania kakao. Powszechnie wiadomo, że wysoka temperatura zabija zarówno negatywne, jak i pozytywne składniki produktów. Niszczy i wypala większość dobrych mikroelementów. Najkorzystniejsza jest obróbka termiczna w niskich temperaturach. Należy o tym pamiętać, gdyż surowe (niepalone) kakao zawiera dużo składników odżywczych, które ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego proponuję zamienić zwykłe kakao przy robieniu zdrowych deserów na surową czekoladę w proszku oby dostarczyć organizmowi wszystkie dobroci, które posiada ten produkt. Czym jest surowa czekolada w proszku? To nic innego jak sproszkowane surowe (niepalone) ziarna kakaowca, które nie posiadają żadnych barwników, konserwantów i innych szkodliwych substancji. Jest to, jak już wspomniałam, źródło magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, potasu, witaminy E, B1,B2, B3. Zachwycają również wartości odżywcze Proszę zobaczyć : białko (25% na 100 g), węglowodanów (57 g), dobrego tłuszczu (13 g) i minerałów. Jest źródło magnezu, błonniku, żelaza i wielu innych dobrych rzeczy , które są potrzebne naszemu organizmowi oby funkcjonować.

W ostatnich latach na rynku pojawiło się coraz więcej alternatywnej, zdrowej czekolady – surowa czekolada w proszku, tabliczce. Obserwujemy więc powrót do naturalnych i pierwotnych zastosowań czekolady nacechowany jej nietkniętym cywilizacją smakiem. Możesz ją znaleźć w sklepach na półkach z BIO produktami orz sklepach internetowych. Sproszkowane surowe ziarna kakaowca albo surowe kakao.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia J

Wasza Olga zdrowy czekoholik

Jedźcie czekoladę i bądźcie zdrowi.

do góry
Sklep internetowy Shoper.pl